Почина Вадим Бакатин, последният председател на КГБ

През юни 1991 г. той се кандидатира за президент на РСФСР
1 авг 2022 14:53, Йоана Цонева
18
Почина Вадим Бакатин, последният председател на КГБ
Снимка: ТАСС

Вадим Бакатин, последният председател на Комитета за държавна сигурност на СССР, почина на 84-годишна възраст, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информиран източник. Причината за смъртта и други подробности не се съобщават.

Бакатин е първи секретар на Кировския и Кемеровския областен комитет на КПСС през 1985-1988 г. След това до 1990 г. е ръководител на Министерството на вътрешните работи на СССР. По негово време по-специално е премахната системата на платените полицейски информатори; Бакатин се противопоставя и на използването на служители на МВР за потушаване на протести, включително в балтийските републики. През декември 1990 г. той е уволнен и заменен като ръководител на Министерството на вътрешните работи от Борис Пуго, който по-късно става член на ГКЧП.

През юни 1991 г. Бакатин се кандидатира за президент на РСФСР и остава на последно място. По време на пуча през август 1991 г. той се противопоставя на ГКЧП и наред с другото е член на делегацията, която отива при съветския президент Михаил Горбачов във Форос.

Още по темата
След неуспешния преврат Бакатин е назначен за ръководител на съветското КГБ и от него се очаква да реформира структурата. На този пост Бакатин получава инструкции от ръководството на страната да предаде в знак на добра воля проектите на подслушвателните устройства в посолството на САЩ в Москва.

През октомври 1991 г. КГБ престава да съществува и Бакатин оглавява една от структурите, които възникват на нейно място - Междурепубликанската служба за сигурност. През декември 1991 г. Междурепубликанската служба за сигурност е премахната. Официалният указ, с който се обявява оставката на Бакатин, е публикуван едва през януари 1992 г. и е подписан от президента Борис Елцин.

След оставката си Бакатин вече не заема държавни постове, а работи за Международния фонд за икономически и социални реформи и за търговски дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Нали не мислиш, че Путин сам е решил да нападне Украйна :) ?! Ако беше така, до сега да са го свалили 100 пъти. И да си отиде Путин, друг ще довърши неговата работа
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано скоро и за Путин и Лавров се чуят такива вести , света определено ще е по-добро място без тях и подобни недоразумения на природата.
16
3
 
3
 
! Отговори
До Hoh преди 1 година
Чуваш само това, което Днесбг са инструктирани да ти предоставят. Задай си въпроса към главния редактор.
15
3
 
1
 
! Отговори
До Саки преди 1 година
Точно ти живееш в мазето. Европа си я виждал само в мапса.
14
5
 
5
 
! Отговори
Hoh преди 1 година
Абе тия руснаци нямат ли инжинери, учители, лекари, архитекти. То само чуваме от тях за шпиони, за КГБ-исти, наемници, офицери, мафиоти, диверсанти, военни.
13
3
 
6
 
! Отговори
Саки преди 1 година
На кой му пука , ние живеем в Европа , а Европа свършва до източните граници на Беларус и Украйна.
12
10
 
10
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Ай дано повлече крак и жужето след него да си правят компания в пъкъла. Да ги турят в съседни казани да си ги подклаждат.
11
3
 
6
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
А защо имат забрана да пишат за дългогодишния шеф на КГБ евреина Андропов, 15 г. шеф на КГБ, агент на Запада и бащата на перестройката, ментор на Горбачов. Малеее ако трябва да му пишат биография какви ли лъжи ще трябва да си измислят, близо 2г. преди смъртта си Брежнев не е работоспособен, изпада в кома накрая, през това време Андропов подготвя пренинаването от руска към еврейска власт в Русия. Андропов поръча убийството на Л. Живкова.
10
4
 
7
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Грешката му е, че се е опитал да става президент на Блатная, а подобни фриволности не се прощават от природата. Впрочем вече очаква съотборника си от КГБ и вероятно му е приготвил последният пристан из Ада.
9
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уркитата , вън от форума и от България! Инсетки смърдящи. Сънародниците ви се бият, вие четете новини. Верно е, че няма война и вие лъжете, за да крадете пари и ядете на чужд гръб. Станахте ли по 150 кила?
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не прилича на 84 годишен -явно е някаква младежка снимка
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не доживя да види края на перестройката. Но Горбачов може и да успее. Все пак видя разрухата в Украйна, която се случи заради политиката на Горби. Още 80-те се заложи началото на това, което се случва днес и тези, които вземаха решенията тогава, знаеха какво ще последва. Да приемем, че не са намерили по-добър начин.
6
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този занесе тайната на Путин в гроба. Но тя е известна, а тя е че през 99та Путин лично е участвал в подпалването на няколко руски къщи за да убедят руското обшество че това е дело на чеченците и само Путин може да ги спаси от тях.
5
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ах каква загуба и каква невероятна драма за русофилството
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КГБ продължава да си същестува, а последния й председател се мъдри на президентския стол в РФ. Но днес за него ще бъде един тъжен ден: част от миналото му си заминава.
3
6
 
11
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
Дано да няма наследници!
2
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Голяма работа
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво.